Уют и комфорт у дома – няколко съвета

Уют и комфорт у дома – няколко съвета

28.05.2022

Домът е мястото за комфорт, почивка, уединение. Ето защо винаги се стремим домът ни е да е перфектен. Понякога дори хората се вманиачават на тема “Удобство на дома”, но в крайна сметка всеки трябва да си създаде удобството, от което има нужда.

Ние решихме да ви споделим някои от най-важните според нас моменти, които допринасят за създаването на уют и комфорт у дома.

  • Топли и нежни цветове за стените. Избягвайте сивото.

Сивото е студен цвят, затова и експертите предпоръчват то да се избягва. За да създадете топлина и комфорт, наблегнете на топлите цветове. Използвайте бежови нюанси, цветове като яйчена черупка и такива с лек сатенен блясък, които да придадат текстура на стените. А не просто бели плоски стени, които изглеждат толкова студено.

Всеки природен елемент създава усещане за връщане към естествения произход. А това допълва усещнаето за топлина и уют.

Започнете с дървен кухненски плот или старинен дървен шкаф, който ще внесе допълнително топлина. Можете да създадете уютен дом с дървени елементи като подове от твърда дървесина, мебели от дърво като скрин или масичка за кафе, дървени рафтове или акценти като купи, пиедестали и подноси. И използвайте цветя, колкото може повече. И да са естествени.

Не случайно едни от най-разпространените стилове в дизайна в момента са скандинавския и дзен интериорът. Те създават атмосфера на спокойствие и усещане за връщане към нормалното.

  • Килимите отново са на мода

Без значение дали използвате килимче за домашни любимици или просто килимче пред вратата на банята, те внасят допълнителен уют у дома. Избягвайте големите и тежки старинни килими, защото освен че са прекалено винтидж, се чистят доста по-трудно. Наблегнете на изчистен дизайн като използвате килимчето по-скоро за акцент.

  • Добавете текстура

Това може да се постигне отновно чрез килимчетата, пердетата или завесите у дома (но да не са тежки и в тъмни цветове), както и декоративни възглавнички (без да се прекалява излишно).

  • Допълнителен комфорт с възглавнички и одеяло

Декоративните възглавнички и поларените одеяла са хит от няколко години не само в домашния декор, а и в заведения за хранене, както и кафета и дори някои не толкова луксозни ресторанти.

Няма нищо по-комфортно от това да се сгушиш в мекотата на удобна възглавничка и да се обвиеш (при нужда, разбира се) в топлината на меко одеяло. Така и заведенията създават допълнително усещане, близко до това на домашния комфорт.

  • Съчетание на старото и новото

Винтидж елементите навлизат все повече на пазара и то не само за мебели и декор. Една старинна лампа на декоративната масичка за кафе до дивана, придава не само повече уют, но и допълнително внася интересен и индивидуален стил у дома.

  • Смесвайте и съчетавайте

Мебелите не трябва да са в комплект. Еднаквото вече е скучно. Много по-интересно е да смесвате и съчетавате цветове, стилове или и двете. Но го правете с мярка и въображение. Все пак домът трябва да изглежда добре.

  • Използвайте топли метали

Суров месинг, антични сребърни елементи или медни акценти – използвани с мярка, те също внасят допълнителна топлина в дома ви. Потърсете антични сребърни елементи в магазините за спестовна техника, добавете свеж месингов поднос на масичката си за кафе или огледало на стените си. Можете да интегрирате нелакиран месингов хардуер, нелакиран месингов кухненски смесител или месингови фенери за живо покритие, което ще придобие патина с течение на времето. Медните корнизи за завеси и медните лампи са друг начин, по който можете да добавите малко топлина.

  • Използвайте на крушки с топла бяла светлина

За да създадете допълнително усещане за топлина, определено е важно и самото осветление. Светлата бяла и топла светлина внася усещане за чистота и енергия. Забравете старите жълти и тъмни крушки, чиято приглушена светлина подтиска всичко във вас.